Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس با بیان اینکه اصلاح قیمتی و هدفمندی سازی یارانه‌ها در شرایط فعلی یکی از مهم‌ترین اقدامات است گفت: اصلاح یارانه ارزی کالاهای اساسی و گندم یک اقدام ضروری بود و شرایط قبلی موجب انحراف در مصرف، هدررفت منابع و قاچاق معکوس شده بود.

جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ درباره قانون هدفمندسازی آرد و نان و الزامات اثربخشی بیشتر هوشمندسازی نظام آرد و نان، اظهار کرد: اعطای ارز ترجیحی به گندم وارداتی باعث شد که تفاوت قیمت بین گندم آزاد و گندمی که با نرخ ارز دولتی خریداری می‌شود، بسیار زیاد باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین شکاف، تمایل برای صادرات مجدد گندم را افزایش داد.

وی ادامه داد: اعمال این سیاست‌های اقتصادی حساب نشده موجب شد تا بخشی از آرد یارانه‌ای یا به‌صورت خام صادر شده یا تبدیل به محصولاتی همچون بیسکویت، ماکارونی و سایر محصولات تجاری دیگر شده و از کشور خارج ‌شود. این شرایط رانتی برای صادرکنندگان به وجود آورد که موجب شد عده کمی سودهای کلان برده و بار سنگین این فشار بر اقتصاد بر دوش عموم مردم باشد.

این نماینده مجلس توضیح داد: به طور مثال اعطای یارانه گندم به ابتدای زنجیره و سرکوب قیمتی، نتیجه‌اش انحراف در مصرف نان شده است و بخش قابل‌توجهی از نان به دلیل قیمت پایین، راهی گاوداری‌ها شده است و در آنجا مورداستفاده قرار می‌گیرد. بخشی از آن نیز در نانوایی‌ها یا جاهای دیگر اسراف می‌شود و از بین می‌رود. این شرایط عملاً باعث شده است که روزبه‌روز مصارف نان بیشتر شود و وابستگی کشور به پرداخت یارانه هم زیاد شود.

قادری اضافه کرد: اصلاح قیمتی و هدفمندی سازی یارانه‌ها در شرایط فعلی یکی از مهم‌ترین اقدامات اصلاحی است. دولت باید دیریازود به این سمت (اصلاح روند تخصیص یارانه به نان) حرکت می‌کرد و یارانه ارزی کالاهای اساسی و گندم را به انتهای زنجیره مصرف انتقال می‌داد، تا از انحراف در مصرف، هدررفت منابع و قاچاق معکوس جلوگیری کند.

این عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه در ادامه افزود: در شرایط جدید، واردکننده آرد را با قیمت آزاد خریداری می‌کند و آن را با همان ارز به کارخانه‌دار می‌فروشد و تبدیل به آرد می‌شود و نانوا آرد را با ارز آزاد خریداری می‌کند. در نهایت نانی که به دست مردم می‌رسد، با استفاده از یارانهٔ دولتی خواهد بود؛ بنابراین حاشیهٔ سود برای قاچاق این اقلام از بین می‌رود.  

وی تأکید کرد: در این طرح هر فرد می‌تواند با استفاده از کارت بانکی خود از نانوایی‌ها خرید کند و باتوجه‌به کد ملّی ای که دارد نان را به قیمت یارانه‌ای دریافت می‌کند و دولت مابه‌التفاوت آن را به نانوا می‌پردازد.

جعفری در مورد مزایای طرح اصلاح یارانه گندم و آرد تصریح کرد: با اجرای این طرح در واقع واردات و تولید معطل نمی‌شود و گندم به‌اندازهٔ کافی و به‌موقع وارد می‌شود. انحصار واردات در اختیار دولت نیست و افراد عادی هم می‌توانند واردات گندم داشته باشند.

وی به سایر آثار این طرح اشاره کرد و گفت: با اجرای چنین طرح‌هایی از ظرفیت تولید آرد کارخانه‌ها به طور کامل استفاده می‌شود و از سوی دیگر، قیمت نان برای مصرف‌کنندهٔ نهایی تغییر نمی‌کند.

این نمایندهٔ مردم در مجلس خاطرنشان کرد: در طرح فعلی پیش‌بینی‌شده است که با افزایش قیمت گندم و نان دولت یارانهٔ بیشتری به مردم بپردازد تا مردم متحمل فشار زیادی نشوند و معیشت آنها در معرض خطر قرار نگیرد. ضمن اینکه جلوی هزینه‌های اضافی، ریخت‌وپاش‌ها و صادرات مجدد نیز گرفته می‌شود.

قادری در پایان تأکید کرد: به نظر نمی‌رسد ما شاهد افزایش قیمت نان باشیم و با استفاده از طرح سوئیچ که وزارت اقتصاد قرار است به اجرا بگذارد، جلوی افزایش قیمت نان نیز گرفته می‌شود.

درباره همین موضوع از اینجا بیشتر خوانید.

نظر کارشناسان اقتصادی درباره مزایا و معایب هر یک از راهکارهای جایگزین انتقال یارانه به انتهای چرخه مصرف

انتهای پیام/